HumorLästipsOmvärldsbevakningperspektiv

10 medlemmar som garanterat finns i din församling

Ellinore Wolf och Joel Höglund skriver på dagen.se 2020-08-29:

Tekniska Tommy – Han är på plats i kyrkan redan kl 07 på söndagsmorgonen. Han pratar inte så mycket, och ingen vet exakt vad han gör, men när ljudet försvinner eller lamporna slocknar är det han som smyger fram och gör sin grej – och vips så funkar allt igen.

Missionären Mona – Hon har ett stort hjärta för ungdomar och har fler nummer till tonåringar inlagda i mobilen än församlingens ungdomsledare. Kramar, böner, goda råd och uppmuntrande ord tar aldrig slut, och fast hon är äldre än mormor finns hon på både Instagram och Tiktok.

(Något) Motvilliga Mats – Han ställer upp. Inte alltid med händerna i luften, men han ställer upp. Kyrkan ska städas, kyrkfika ska serveras, arbetsgrupper ska besökas och för (något) Motvilliga Mats är det viktigt att alla är delaktiga och gör sin plikt. Faktiskt.

Kämpen Klara – Småbarnmamman som alltid är sen, står upp i lovsången med minst tre barn på höften, jagar förrymda barn i kyrkgången och blandar välling åt både sina småttingar och andras. Känns igen på trött blick och eventuellt lite kräks i håret.

Organisten Ove – Om församlingslokalen fortfarande har en orgel är det han som spelar andäktigt på den när det vankas gudstjänst – och om orgeln är borta så är det han som pratar om den, och ibland till och med kan höras muttra om Segertoner när lovsångspasset är över.

Barnkära Berit – Jesus älskar alla barnen, Han är kungen i djungeln och Med Jesus i båten… Odödliga kyrkhits sjungs vecka efter vecka när outtröttliga Berit sitter i ring och leder barnsamlingar och söndagsskola, precis som hon gjort sedan tidernas begynnelse.

Entreprenören Erik – Han är en ung, drivande ledare som ständigt vill utveckla och förnya kyrkan. Espressomaskin vid kyrkfikat, livesändningar, minigolfbana i källaren … allt vill han och allt fixar han. Jobbar eventuellt som säljare. Spelar troligen padel.

Bedjande Bo – Finns det en bönesamling i kyrkan är det ett som är säkert: Oavsett dag eller tid på dygnet är Bedjande Bo (och eventuellt hans fru) där. Med en tummad bibel i högsta hugg är han på plats först, och går sist.

Hälsande Hilda – Söndagarnas mål är att alla besökare ska bli sedda. Att stå vid entrén och glatt hälsa alla välkomna är hennes naturliga habitat, vare sig hon fått uppgiften tilldelad eller ej. Efter gudstjänsten står hennes hem alltid öppet för söndagsfika för den som vill.

Traditionella Ture – Han kommer alltid en kvart före gudstjänsten börjar, sitter alltid på samma plats och står först i kön till kyrkfikat för att norpa sin plats längst in i hörnet vid kyrkkaffet. Köper en kopp kaffe och en mandelkubb. Tycker inte om förändringar. Så värst mycket.

Bild från unsplash.com