filosofiOmvärldsbevakningperspektiv

Moder Jord. Är benämningen en del av problemet?

Katrine Marçal* exemplifierar med hur vi ofta beskriver planeten vi bor på med metaforen ”Moder jord”. Vad är egentligen en ”moder” i ett patriarkalt samhälle? frågar hon sig. Jo, någon som förväntas ge allt utan att någonsin klaga, någon som inte har några egna behov och lever helt och hållet för andra. ”Vår idé om modern är helt enkelt en idé om en kvinna som tar hand om oss och älskar oss oavsett hur vi beter oss”, skriver Marçal.

Det är därför vi betraktar fotografier av jorden från rymden och fascineras över ”Moder jord” där hon hänger som en perfekt rund skönhet i universums mörker. Ren objektifiering. Vi berörs av planetens sårbarhet när hon hänger utsatt i rymden, men inte när Amazonas regnskogar är på väg att förbrännas till savann.  (källa: dn.se)

———————————–

*Katrine Linda Mathilda Marçal, född Kielos och fram till hösten 2014 verksam under detta namn, född 24 oktober 1983 i Lund, är en svensk författare och skribent.

Biografi
Katrine Marçal har en pol.kand. från Uppsala universitet. Marçal var under sin studietid verksam i den socialdemokratiska studentklubben Laboremus i Uppsala, som är en del av det Socialdemokratiska studentförbundet.

Hon värvades till Expressen av Björn Wiman och frilansade under några år på Expressens kultursida och Arena. Hon blev sedan ledarskribent på Aftonbladet mellan 2009 och 2017 och skrev där främst om svensk och internationell ekonomisk politik. 2011 var hon vikarierande chef för Aftonbladets ledarsida. Marçal har tidigare skrivit krönikor i Fokus och varit vikarierande chefredaktör för Dagens Arena.

Marçals bok ”Det enda könet”, som diskuterar de relationer hon antar finnas mellan nationalekonomisk teori och ett universellt patriarkat, nominerades till Augustpriset 2012; året efter fick hon Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen. Boken har även getts ut i Danmark, Polen samt i engelsktalande länder. De senare under titeln ”Who Cooked Adam Smith’s Dinner?”

Hon är sedan 2012 bosatt i London och skriver för Dagens Nyheter.

Katrine Kielos gifte sig 2014 med den brittiske trädgårdsdesignern Guy Marçal och bytte då efternamn från Kielos till Marçal.  

Marçal är programledare för EFN Ekonomikanalens program Marçal möter samt leder podden Leva som man läser tillsammans med Maria Borelius.

(källa: Wikipedia)

Bild från https://unsplash.com/