Historiakulturmänniskorperspektiv

Louie Zamparini – Unbroken

Jag såg en film på Netflix som handlade om Louie Zamparini, som tillhörde en italiensk familj som kommit till USA som invandrare. Det visade sig att han hade en fantastisk förmåga att löpa långdistanslopp och tog sig hela vägen till OS i Berlin 1936. Ett världskrig kom i vägen för OS i Helsingfors 1940, och istället tog Louie värvning till flygvapnet och stred bl.a mot japanerna som bombfällare. Olika saker hände och han hamnade tillsammans med några av sina soldatvänner i japanskt fångläger. Som vi alla förstår var omständigheterna och upplevelserna i fånglägret de värsta tänkbara.   

Jag mådde illa under tiden jag såg den grymhet som mötte fångarna, särskilt Louies upplevelser. På förunderliga vägar klarade han sig och levde tills han blev 97 år, han dog 2014. Hans berättelse är oerhört stark. Den handlar om mod, tragedi, livets seger över hatet, och att ljuset till syvende och sist övervinner mörkret. Därav filmens namn: Unbroken. Och ljuset fortsätter även efter att kriget var slut, när han söker upp sina plågoandar från de japanska fånglägren. Se filmen, eller titta på dessa youtube-klipp, jag är övertygad om att du blir berörd. 

Läs mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Louis_Zamperini

https://billygraham.org/story/louis-zamperini-billy-graham-and-a-life-changing-decision-the-rest-of-the-unbroken-story/ 

,