etymologiLästipsLitteraturOmvärldsbevakningSpråkvetenskap

Renegat/renegater

Renegat/renegater: 
betydelser enligt synonymsidor på nätet:  avfälling, överlöpare, fanflykting, apostat, avhoppare, desertör, roddare, schismatiker, trosförnekare.

1 Betydelse: överlöpare

 • avhoppare
 • opportunist 
 • roddare

2 Betydelse: avfälling

 • trosförnekare 
 • fanflykting 
 • apostat

3 Betydelse: förrädare

 • avhoppare 
 • angivare 
 • samarbetsman 
 • kollaboratör 
 • femtekolonnare 
 • quisling 
Ordet renegater har den senaste tiden aktualiserat genom Klas Östergrens bok med det namnet. Den boken är den tredje i hans trilogi om vårt välfärdssamhälle, Sverige. Östergren lämnade Svenska Akademien under våren 2018.

Mer om hans bok Renegater kan du läsa om här:
Artikeln innehåller bl.a. dessa ord: 

Sviten inleddes med ”Gentlemen” 1980 och följdes upp av ”Gangsters” 2005. Med ”Renegater” talar Östergren om ett bokslut, en ”helhetsbild” av hur man kan förhålla sig till livet och estetiken i den kapitalistiska välfärdsstaten Sverige.
Berättaren i ”Renegater”, ”Klas Östergren”, sätter ljuset på den ”heliga gemenskap” som binder ihop intrigen i de två tidigare romanerna. Den patriarkala staten och storfinansen i armkrok – ”ofta samma individer, som turnerat, bytt sidor, beblandats”. Ur den sfären stiger ”Renegaters” rika persongalleri, ett gäng rufflare värdiga Jönssonligan. Oroväckande nära svenska skattemedel.