Veckans dagar: tisdag

Tisdag är en veckodag som kommer efter måndag och före onsdag. Enligt den klassiska definitionen är tisdagen veckans tredje dag, men sedan internationell standard infördes 1973 räknas tisdagen som veckans andra dag.

I Norden är tisdagen uppkallad efter den fornnordiska guden Tyr, (på fornsvenska kallad Ti). På latin heter tisdag dies Martis vilket betyder Mars dag. Tyr identifieras ofta med den romerska krigsguden Mars. I Europa under medeltiden ansågs tisdagen som en lämplig dag att inleda krig på, då detta var krigsgudens dag. Även svärdssmide och andra krigsförberedande aktiviteter utfördes vanligtvis på tisdagar.

  • I USA används dagen ofta för politiska val, till exempel supertisdag, presidentval och kongressval (”mellanårsval”).
  • Fettisdagen, tisdagen efter fastlagssöndagen, dag då semlor traditionellt äts.
  • Vita tisdagen kallas tisdagen i Stilla veckan, på grund av att detta var den sista dagen i fastlagen och den sista dagen som man fick förtära vitt mjöl och ägg före fastan. I Skåne även pannkaketisdagen, då det förr i tiden gjordes pannkakor till allt husfolk.
  • Tisdagsklubben var en hemlig antinazistisk sammanslutning som grundades 1940 av författaren Amelie Posse. Klubben skulle verka förberedande för en svensk motståndsrörelse. Under andra världskriget deltog journalister och författare i klubben som en protest mot den dåvarande samlingsregeringen. I Tisdagsklubben deltog bland andra Vilhelm Moberg, Pär Lagerkvist, Marika Stiernstedt och Gustaf Stridsberg. 
  • Tidigare var tisdagen given speldag för UEFA-cupen.
  • Den numera insomnade European Hockey League använde tisdag som speldag.
  • Tisdagarna med Morrie är namnet på Mitch Alboms kritikerrosade bok från 1997.
(Wikipedia)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu