LästipsLitteraturPersonligtperspektivtacksamhet

Det ljusnar, lita på det

Ljus strålar fram för den rättfärdige
och glädje för de rättsinniga. 
(Ps. 97)

Det finns en bok i min ägo som heter Lita på att det ljusnar, och den består av 71 krönikor som varit publicerade i Göteborgsposten. Nu är de sammanställda i bokform, och författaren heter Tomas Sjödin. Bokens namn Lita på att det ljusnar kommer från en av hans arbetsplatser där han från sitt kontor såg ut i en hall eller korridor som avslutades med en toalett.
Fritt återgivet: Han hade fri sikt ända fram till toalettens dörr och kunde se om någon gick in till toaletten. Toalettrummet hade en egenhet, och det var att ljuset tog tid på sig att tändas. Han såg många gånger att den som gått in och låst om sig – och trott sig tända ljuset – ångrade sig och kom ut igen, för att han eller hon trodde att ljuset inte fungerade som det skulle. Det dröjde innan det tändes. Men den som hade lite mer tålamod och stod stilla i mörkret, fick lön för mödan och upplevde miraklet – att ljuset tändes. Därav bokens namn Lita på att det ljusnar.

Det stämmer väl med den lästa psalmens budskap idag. Ljus strålar fram för den rättfärdige  och glädje för de rättsinniga. Ha tålamod min vän. Det kommer att ljusna. Efter regn kommer sol, efter natt kommer dag. Efter mörker kommer ljus.

Det är det som är det glada budskapet: evangelium.