Personligtperspektivtacksamhet

Hur beskriver man storhet?

Han samlar havets vatten
som i en hög,
han lägger djupen
i deras förvaringsrum.

Denna psalm (Ps. 33) är fylld av hyllningar och lovsång till Gud för hans storhet. Och denna vers (7) är ett mäktigt vittnesbörd om hans outgrundliga makt och hans inflytande över elementen i denna värld. Versen är också djupt humoristisk. Har du någonsin sett en hög med vatten?

Och denna utsaga säger mig att psalmisten försöker hitta ord, begrepp och förklarande bilder för att beskriva den storhet som egentligen inte går att beskriva. Med torftiga ord och mänskliga bilder, tar han till orda för att bejaka den storhet som inte går att förklara, beskriva eller ens fatta. Han samlar havets vatten som i en hög, han lägger djupen i deras förvaringsrum. För Gud är havens områden “förvaringsrum”; ungefär som att vi skulle se hela vida världen som ett hus, där havsområdena är ett eller flera av rummen. Jag blir förundrad över detta faktum, denna väldighet, denna ofattbara storhet och skönhet. Och så fint det är att vi får ta till våra näraliggande uttryck och begrepp i försöken att beskriva det som inte går att beskriva i ord. Tack.