djurMiljöskildringnaturenOmvärldsbevakningplatser

Håkäring

Jag läste på dn.se om en svensk sportfiskare som fick (stort) napp på fisketur i Nordsjön för några dagar sen. Han fick en 3 meter lång, nordisk haj, som heter Håkäring. Intressant läsning och intressant namn!

Wikipedia: 

Håkäring (Somniosus microcephalus), även stavat håkärring samt kallad ishaj eller grönlandshaj (på engelska Greenland Shark), är efter brugden den största av Nordens hajar.

Ordet håkäring är en förvanskning av håskärding, där hå- kommer av ”haj” och -skärding sammanhänger med skära, såra eller stycka.

Medelstorleken för en håkäring är mellan 260 och 380 cm och medelvikten är mellan 250 och 390 kg. Det största exemplar som mätts var 446 cm lång med en omkrets på 266 cm och en vikt på 1 099 kg, även om det förekommer uppgifter om exemplar på över 7 meter.

Håkäringen har en tjock kropp med korta ryggfenor och en hög stjärtfena, och varierar i färg från svart till brun- och gråaktig. Synen är svag och ofta skadad av parasiterande djur, vilket gör hornhinnan mjölkvit och ger hajen en spöklik uppsyn.