filosofiHistoriaOmvärldsbevakningperspektiv

Kaosteorin

”Kaosteorin? Känner du till den?”

Wisting gick med lugna steg från den ena sidan av cellen till den andra medan han pratade.
”Den värld vi lever i är egentligen ett dynamiskt kaos där allting påverkar och påverkas av allting annat. Fjärilseffekten är ett begrepp som beskriver hur små variationer i betingelserna i ett dynamiskt system kan förorsaka stora variationer på lång sikt. Som att ett lätt fladdrande från en fjärilsvinge kan leda till storm på andra sidan jordklotet.”

Wisting stannade upp och tittade ner på den andre. Han märkte att han hade gjort honom nyfiken.
”Det som upplevs som små tillfälligheter kan få enorm betydelse för en människas liv”, fortsatte Wisting. ”Jag hade inte stått här om inte någon stulit min pappas bil när jag var åtta år. Det var då jag bestämde mig för att bli polis. Du hade inte suttit innanför de här trånga väggarna om det inte varit för Maria Schicklgruber och hennes öde.”

Cato Dalen flyttade sig oroligt närmare hörnet i cellen.

”Maria Schicklgruber var Hitlers farmor”, påpekade Wisting. ”Vem hans farfar var vet vi ju inte. Hon blev gravid när hon arbetade hos en judisk familj på artonhundratrettiotalet, och hon födde en oäkta son. Hitler var sannolikt en fjärdedels jude. När han kom till makten förbjöd han alla omnämnanden av hans släkt, och han lät jämna faderns födelseby med marken genom att göra den till militärt övningsområde. Han införde också förbud för icke-judiska kvinnor att arbeta i judiska hushåll. Sovjetiska propagandister insisterade under kriget på att Hitler var jude. Och oavsett vilket: kaos. Hade inte Maria Schicklgruber blivit gravid 1836 hade världen sett annorlunda ut. Vi skulle inte ha haft någon nazism, sådan som vi känner den. De tankar och ideal som du lever efter skulle förmodligen inte ha lett till att du hamnade i det där hörnet.”

(Ur boken Nattmannen, skriven av Jörn Lier Horst, i avsnittet när poliskommissarien besöker en häktad man med högerextrema åsikter, i hans cell)