Superkamera

På fotosidan.se kan vi läsa om en kinesisk innovation, som verkar lite scary, lite i stil med ”storebror ser dig”:

Kinesiska forskare har utvecklat en 500 megapixelskamera med ansiktsigenkänning. Tusentals människor kan fångas på en bild och samtliga kan identifieras.

Kameran presenterades på en internationell industrimässa av Xiaoyang Zeng, en av forskarna i projektet. Bakom projektet står Fudan University och Changchun Institute of Optics, Fine Mechanics and Physics of the Chinese Academy of Sciences.

Den kinesiska nyhetsbyrån China News Service, uppger att kameran är uppkopplad mot molnet där det är möjligt att i realtid göra ansiktsigenkänning. Det uppges vara möjligt att identifiera varje individ på en fullsatt stadion. Bildsignalerna från 500 megapixelsensorn kan lagras som video utan att någon nedskalning behöver göras.

Hur nära produktion kameran är framgår inte. Överföring av så här pass tunga bildfiler kan ta tid och det krävs en hel del processorkraft att identifiera tusentals personer.

Kinesiska experter som nyhetsbyrån CNS talat med uppger att kameran kan vara till nytta för att skydda känsliga militära anläggningar, men att det samtidigt är tveksamt om kameran ger så mycket större nytta än befintlig teknik. De har också framkommit en del oro för hur den personliga integriteten kan påverkas.

Bild från pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu