HumorLästipsnobelprisVetenskap

Årets IgNobelpris

IgNobelpriset, som belönar forskning som först får dig att skratta, sedan att tänka  (make people laugh, then think), delades nyligen ut (för 29:e gången) i Sanders Theater vid Harvarduniversitetet i Boston inför 1.100 åskådare. Här ett axplock av de alternativa, och lite galna priser som delades ut. Det är väl inte priserna som är galna, utan snarare den alternativa och humorskadade forskningen som premieras:

Biologi

Döda magnetiska kackerlackor

Årets pris i biologi går till en internationell forskargrupp för en studie om kackerlackor och magnetism. Levande amerikanska kackerlackor, nedkylda till plus 4 grader för att bli orörliga, och kackerlackor som varit döda i minst två dygn sattes in i ett mycket starkt magnetfält under 20 minuter. Detta gjorde kackerlackorna själva till små magneter. Forskarna fann att de döda kackerlackorna förblev magnetiska mycket längre än de levande.

Kemi

Femåringars salivproduktion

Kemipriset går till japanska forskare som mätt hur mycket saliv en typisk femåring producerar per dag. All vätska från munnen på 15 flickor och 15 pojkar samlades in under fem minuter. Sedan fick barnen tugga på ångat ris, korv, potatismos, kaka, äpple eller inlagd rädisa. Maten spottades ut, och vikten jämfördes med ursprungsvikten. Forskaren Shiguru Watanabe kommer till prisutdelningen med sina söner som deltog i försöket som femåringar för 35 år sedan.

Ekonomi

Bakterier på sedlar

Ekonomipriset går till forskare som testat hur smitta kan spridas via olika valutor. Sedlar av euro, amerikanska och kanadensiska dollar, kroatiska kuna, rumänska lei, marockanska dirham och indiska rupier steriliserades med ultraviolett ljus och penslades med multiresistenta bakterier (MRSA, VRE och ESBL-producerande E. coli-bakterier). Bakterierna trivdes bäst och längst på rumänska sedlar men överlevde inte alls på de kroatiska.

Fred

Hur skönt är det att bli kliad?

Årets fredspris går till forskare som mätt ifall det hjälper att bli kliad. De gned in hår från växten sammetsböna, som tidigare har sålts som klipulver, på ett fyra kvadratcentimeter stort område på försökspersoners vrist, rygg eller underarm under 45 sekunder, och kliade dem sedan i fem minuter med en provtagningsborste för cellprov. Resultaten visar att klådan var värre och njutningen att bli kliad större på ryggen och vristen än på underarmen.

Källa: dn.se  (  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/arets-ignobelpris-fyrkantigt-bajs-klickertraning-for-kirurger-och-en-blojbytarmaskin/   )

Läs mer på denna länk: https://www.expressen.se/nyheter/testikeltemperatur-och-saliv-forskningen-som-prisas-i-ar/

IgNobels webbsida: https://www.improbable.com/ig-about/

Eller titta här: