filosofiOmvärldsbevakningperspektiv

Namn som omger oss

Några namn som ständigt återkommer i rikspressen är: Boris Johnson, Donald Trump, Greta Thunberg, Sara Sjöström, Benjamin Netanyahu, Stefan Löfven, och några till som nästan varje dag figurerar i det tryckta ordet. Ganska utsatta, påpassade, älskade eller hatade, beroende på  vem man frågar. En del människor lämnar ingen oberörd, det verkar som om alla har en uppfattning om dem. Och det är många gånger så, att de som lyfts fram i media är personer som man inte gillar. Man har något emot deras sätt att vara eller sättet de säger saker på; eller det de säger. Det finns en trigger på något vis i relation till dessa personer.

Skriver jag namn som: Steve Sem-Sandberg, Peter Münster, Tyson Fury, Jane Manchun Wong, Michael Segerström eller György Konrad, är jag inte säker på att alla vet vilka jag namnger eller vad de står för, och därmed går det ju inte att ha någon uppfattning – positiv eller negativ – om dem. Sedan kan det nog ändå finnas någon därute som skulle kunna få för sig att ändå ha en uppfattning, om inte om något annat, så kan man ha en åsikt om namnet*: att det låter lustigt, eller konstigt, eller utländskt, eller påminner om något annat. Det är stor skillnad på åsikt och insikt.

* Tips: du kan alltid googla på namnen. ?