Personligtperspektiv

En låda med lemonad (20)

I det sista facket i lemonadlådan finns en liten kanna. En kanna som representerar och symboliserar ett av de grundläggande behoven för vår existens: vatten. Regn för jorden, växterna, djuren, människorna. Vatten att dricka. Rent vatten. På webbsidan netdoktor.se läser vi:

Vatten utgör ca 60 procent av kroppsvikten, plus/minus 15 procent bl.a. beroende på ålder och mängden kroppsfett (fettceller innehåller mindre vatten än muskelceller). Barn består till större andel (ca 75%) av vatten, och är därmed betydligt känsligare för vätskeförluster.
Den största delen, omkring två tredjedelar, av kroppsvattnet finns inne i cellerna, knappt en tredjedel finns i vätskerummet mellan cellerna medan en liten del finns i blodet.
Vatten är nödvändigt för kroppens olika funktioner, såsom ämnesomsättning (matsmältning), andning, blodcirkulation, körtelutsöndring och temperaturreglering. Vi bör dricka mellan 1,0–1,5 liter per dag (beroende på hur mycket vätska man får i maten). Träning ökar behovet med 0,5–1,0 liter per träningstimme beroende på intensitet. 

Finns det något mer befriande och nödvändigt än att dricka? Mat kan vi vara utan ganska många dagar, men får vi inte vatten (vätska), så dröjer det inte många dagar innan vi är uttorkade och döende. Hittills har det jag skrivit handlat om det yttre och kroppsliga. Vi kan även ta med den symboliska tanken om ett törstande hjärta, en törstande själ, en törstande ande. Och den aspekten är också en fråga om liv. Min erfarenhet och övertygelse säger mig att människan törstar. Törstar efter sanningen, efter vänskap, efter kärlek, efter bekräftelse, och bristen på dessa gör något med oss. Precis som bristen på vatten, milt uttryckt, orsakar  negativa effekter på vår kropp, så gör bristen på det ”andliga” eller ”själsliga” vattnet något med vår inre människa. Kannan i min lemonadlåda får representera det underbara faktum att det finns vatten att dricka för törstiga själar. Levande vatten. Vatten som ger evigt liv. Vi har idag möjlighet att gå till källan med det eviga livets vatten.

I Boken läser vi:

På den sista dagen, den största i högtiden, stod Jesus och ropade: ”Om någon är törstig, kom till mig och drick!  Den som tror på mig, som Skriften säger, ur hans innersta ska strömmar av levande vatten flyta fram.”  Detta sade han om Anden, som de skulle få som trodde på honom. (Joh. 7:37-38)

Tack för den lilla kannan, fylld med vatten.

——————————–

Här finns en förklaring till lemonadlådan:
http://bjornolof.blogspot.com/2019/08/en-lada-med-lemonad-1.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *