miljöbeskrivningplatser

Manhattan

Manhattan är en ö på 58,8 km² utefter nedre delen av Hudsonfloden i delstaten New York i USA. Manhattan är även en av de fem stadsdelar (boroughs) som tillsammans bildar staden New York. Manhattan har samma gränser som New York County, den ursprungliga staden New York. Till stadsdelen räknas förutom huvudön, Manhattanön, även ett antal mindre öar som Roosevelt Island och Governors Island samt även en mycket liten del av fastlandet på andra sidan Harlem River utskuret ur Bronx. Manhattan är en 22 km lång och på några ställen 3,5 km bred ö i övre ändan av New York-viken, begränsas i väster av Hudsonfloden, i öster av East River samt skiljes från fastlandet i nordöst och norr av kanalerna Harlem River och Spuyten Duyvil Creek. Ön, som till större delen upptas av staden New York, är namngivet av indianstammen Lenni Lenape. Dessa bodde där före nederländarnas ankomst och sålde den år 1626 för varor värda 24 dollar.

År 2000 hade Manhattan 1 537 195 invånare och är idag ett av de mest tätbefolkade områdena på jorden. Detta har lett till en hög användning av kollektivtrafiken. Tre av fyra äger ingen bil och endast 10 procent av den arbetande befolkningen tar sig till arbetet med bil, en siffra som återfinns på få ställen i den västerländska världen.

Det finns två affärsdistrikt, ett i Midtown och ett i Downtown. Båda har karaktäristiska siluetter med skyskrapor. Nästan hela Manhattan har ett fyrkantigt gatunät. De nord-sydliga vägarna kallas ”avenues” och de väst-östliga kallas ”streets”. Från södra änden av Manhattan till norra delen går Broadway, en väg som inte följer det övriga gatunätet.

Manhattan är den äldsta stadsdelen av de fem stadsdelarna i New York.

Namnet Manhattan
Namnet kommer från ordet Manna-hatta vilket kan vara Lenapeindianernas ord för Ön med de många kullarna. Manna-hatta är nämnt i skrift i fartygsbefälet på Henry Hudson fartyg Halve Maen, Robert Juets, loggbok från 1609. Namnet finns också skrivet på en karta från 1610 på både västra och östra stranden av Hudsonfloden, det vill säga även på New Jerseystranden.

Stadsdelar på Manhattan
Manhattan kan löst delas in i de huvudsakliga områdena Uptown, Midtown och Downtown. Dessutom finns ett stort antal namngivna stadsdelar, varav en del, såsom Garment District och Little Italy bara omfattar några få kvarter, medan andra, såsom Harlem och Upper West Side är större områden som i sin tur omfattar mindre stadsdelar. (källa: Wikipedia)

Klicka för en större bild.