HistoriaOmvärldsbevakning

Många bilder finns det

Så många bilder det finns. Och fler och fler blir det. Om jag tänker att det går att skriva och associera kring bilder, så finns det ett oändligt hav att ösa ur. Vilken rikedom och lycka! En rikedom som räcker hela livet. Hela mitt liv, och alla andras liv. En bild/ett konstverk som såldes nyligen var en Monet-målning (på tal om bilder) på en auktion för rekordsumman 1,1 miljarder kronor! Den bilden borde man kunna skriva lite om.  Målningen heter Höstackar (Meules, målades 1891) och såldes på auktion i New York.

Källa Expressen.se:

Claude Monets ”Meules” från 1890 har sålts för 110 miljoner dollar, drygt en miljard kronor, i en auktion i New York. Ett nytt rekord för en Monet-tavla och för impressionisttavlor överhuvudtaget.

Budgivningen på det kända auktionshuset Sotheby’s i New York tog åtta minuter, rapporterar Financial Times.

Sex budgivare kämpade om tavlan men till slut vann ett bud på 110 miljoner dollar, mer än en miljard kronor, skriver Sotheby’s i ett pressmeddelande. Enligt auktionshuset ett rekord för Monet-tavlor och impressionisttavlor. Köparen är inte offentliggjord. 110 miljoner dollar är 44 gånger mer än när ”Meules” senast var ute för auktion 1986. Då såldes den för 2,5 miljoner dollar.

Tavlan beräknades säljas för minst 55 miljoner dollar.

”Meules” har gått att se på Sotheby’s i New York sedan början av maj, för första gången på 30 år. Verket ingår i Monets höstacksserie, som består av totalt 25 oljemålningar.

– Monets höstacksserie har länge varit en inspiration för många konstnärer sedan det kom till 1890, och fortsätter att inspirera dem som ser dessa målningar, säger chef på Sotheby’s moderna konst-avdelning.Monet har ett särskilt ljus i sina målningar. De är väldigt speciella att betrakta. Jag intas av ljuset och färgövergångarna, rörelsen i bilderna. Jag minns Parisresan 2008, när vi en tidig morgon satte oss i bussen och förflyttades ut till Monets hem utanför Paris. Hans trädgård, hans målningar, allt fanns där. En särskild och vacker känsla att få befinna sig på den platsen. Och bilder… ja, jag fotograferade massor av målningar, och ännu fler blommor i den prunkande trädgården.