NaturPersonligtperspektivpoesitacksamhetvårväxter

Daffodils. Påskliljor.

Jag lärde mig ett nytt ord förra veckan. Det dröjer sig kvar inom mig med en välbehaglig känsla av ro, skönhet och naturlighet. Daffodils. Ordet har nog passerat min livsbana tidigare, men av någon anledning inte fastnat eller stannat kvar. Daffodils. Påskliljor.

Om daffodils:
Påskliljor. Symboliserande återfödelse och ny början, påskliljan är praktiskt taget synonymt med våren. Även om deras botaniska namn är narcissus kallas påskliljor och ibland jonquils, och i England är de förknippade med ”Lent Lily” på grund av deras mångåriga association med Lent (fastan).
Lent – perioden före påsken som i den kristna kyrkan ägnas åt fasta och avhållsamhet för att fira Kristi fastande i vildmarken. I kyrkan går det från askonsonsdag till helig lördag och det ingår även fyrtio vardagar.

Påskliljor hör till släktet narcissus, som innehåller jonquils och paperwhites (Tazett, amaryllis). Medan människor i vissa regioner hänvisar till en stor, gul narcissus som påskliljor och de mindre, blekare versionerna som jonquils, hör de alla till släktet narcissus och bär det vanliga namnet påsklilja. De har fått sitt namn från den grekiska guden Narcissus. Enligt legenden var Narcissus så förtjust i sin egen spegelbild i floden som han drunknade i när han försökte fånga sin spegelbild. Påskliljorna som växer längs strömmande vattendrag blev snart associerade med Narcissus och fick sitt namn, förmodligen på grund av skönheten i deras spegelbild i vattnet.

Daffodils, de rör sig lite i vinden
de lutar tungt framåt
på grund av vikten i
kronbladen.
Påskliljor, gula och fina
lysande och klara
vittnar om en underbar tid
en period av frigörelse
och frihet. 
Framtung, inte baktung
lyser den i rabatter och gräsmattor,
i slänterna ner mot åar och sjöar,
den vajar lugnt och harmoniskt.
Daffodils.
Den lutar framåt,
precis som Narcissus i legenden
som ville se sin egen spegelbild, 
det gick så långt att han 
böjde sig allt djupare för att få fatt
på bilden, 
och till slut ramlade han i vattnet
och drunknade, i sökandet efter sin egen bild.
Narcissus.