LästipsmänniskorOmvärldsbevakning

Tidstjuvar på jobbet

Att det finns faktorer som begränsar effektiviteten på jobbet är inget nytt. Vem har inte upplevt att möten, telefonsamtal eller brandkårsutryckningar har stulit tid från de faktiska arbetsuppgifterna?
 
Enligt en amerikansk undersökning anser nästan nio av tio anställda (89 procent) att de slösar bort arbetstid varje dag.
   
Hur mycket tid ägnas åt sådant som känns oviktigt varierar från några minuter till flera timmar. De vanligaste och största tidstjuvarna är:
 
1. Internet
25 procent av de tillfrågade anser att surfande är den största anledningen till att arbetstid går förlorad.
 
2. Möten
Nästan lika många tycker att för många och onödiga möten tar tid från det som är viktigt.
 
3. Kollegor
Arbetskamrater som pratar eller stör är den tredje vanligaste orsaken till att effektiviteten begränsas.
 
4. Mejl
Tolv procent tycker att mejlkorrespondens är den största tidstjuven.
 
5. Chefen
Även chefer får sig en släng av sleven i undersökningen. Sju procent av de tillfrågade anser att deras närmaste chef är den stora boven i tidsdramat.
 
Undersökningen som har gjorts av den amerikanska jobb- och lönesajten salary.com visar att män slösar bort mer tid än kvinnor och att anställda generellt sett är allra mest effektiva på tisdagsmorgnar. Över hälften, 53 procent, av de tillfrågade anser att korta pauser under arbetsdagen ökar produktiviteten.
 
Källa: Salary.com

Bild från pixabay.com

———————————–
Min egen reflektion:
Om man skulle slippa möten, kollegor, e-post, chefer och internet, då skulle man jobba väldigt effektivt och tidsbesparande. Och var finns den arbetsplatsen? Jag ser framför mig ensligt arbete i min egen skog, långt ifrån internet, mobilt bredband, e-post, möten med andra människor och chefer: t.ex. en skogshuggare som avverkar sin egen skog. Och det är en god syssla och verksamhet. Men jag vet inte om samhällets hjul snurrar på som de måste om alla jobbade inom den typen av arbete.