OmvärldsbevakningSpråkvetenskap

Bokstaven k

Bokstaven ”K” härstammar från den grekiska bokstaven kappa, som i sin tur härstammar från den feniciska bokstaven ”kap”, vilken ursprungligen skulle föreställa en handflata. Bokstaven ”K” föll dock snart ur bruk i latinet. K-ljudet skrevs sedan oftast med bokstaven C, och ”Karthago” och ”Kalendae” är de enda ord, som brukar stavas med K i latinsk text. Senare kom dock bokstaven ”K” att återupplivas, så att den kunde beteckna k-ljud i de germanska språken.

K är Blekinges länsbokstav. K är den kemiska beteckningen för Kalium. Kalium är ett grundämne och spårämne. Kalium kommer från arabiskans لْيَه al-qalyah, ’aska från plantor’, genom ombildning från alkali. Ett äldre tekniskt namn på kalium är potassium (av pottaska), som fortfarande används på bland annat engelska. (Wikipedia)