In varietate concordia – ”Enade i mångfalden”

In varietate concordia – ”Enade i mångfalden”
CONCORDIA DOMI FORIS PAX (endräkt inåt, fred utåt)
Concordia är ett latinskt ord som betyder ”endräkt”, ”harmoni” eller ”med hjärtat”.

Den kända flygplanssorten Concorde torde ha fått namnet från ordet concordia. I Wikipedia läser vi: Concorde, Aérospatiale-BAC Concorde 101/102, (från latinets concordia som betyder ”enighet”) var världens andra överljudsflygplan för passagerartrafik.

Mångfald och enfald. Två ord med samma avslutning, men förledet i orden är till synes varandras motsatser. Men är det verkligen så? Författaren Tomas Sjödin har gett ut en bok med namnet: Den som hittar sin plats, tar ingen annans. Kan en människas “enfald” komplettera gruppens “mångfald”? Jag är medveten om att ordet “enfald” för många är en nedlåtande benämning på människor som är lite dumma, okunniga, enkelspåriga eller fördomsfulla. Det är inte den betydelsen jag lägger i ordet, utan dess ursprungliga mening, som innebär att en människa inte splittrar upp sig på tusen och en sak, utan håller sig till ett mer begränsat antal uppgifter, missioner och levnadsmål, en människa som inte “har 100 bollar i luften” samtidigt, utan medvetet gör ett vägval att i den positiva betydelsen vara mer “enfaldig” och i det hon gör, vara 100-procentig. Helhjärtad helt enkelt. “Hjärtats enfald” som det uttrycks någonstans. Om en sådan personlighet kommer samman med andra som gjort samma vägval i livet, tror jag vi kan se “mångfald” i ordets viktigaste och mest intressanta betydelse. En mångfald där många enfaldiga gör gemensam sak, tror jag är outstanding, och innebär en samlad kraft som är oövervinnelig.

Då blir enfald och mångfald inte varandras motsatser, utan de kompletterar varandra, som yin och yang, som svart och vitt, som vatten och luft. Då har var och en hittat sin plats som enskilda, och hittat sin plats i mångfalden. Concordia.Vilket starkt ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.