HumorOmvärldsbevakningperspektiv

NoMo FoMo

FoMo betyder Fear of Missing out. Det är ett nutida fenomen. Det handlar om att missa uppdateringar och flöden. Med ständigt dåligt samvete. Twitters startsida på någons konto innehåller en rubrik: ifall du missade det…. irriterande rubrik, en stressfaktor utan vänlig ton.
FoMo har kallats den digitala tidens digerdöd. Den sprider sig som en pest och den är ytterst smittsam. Vi vänder oss mot denna trend och undrar:  Vem saknar Twitter när man inte är på Twitter?

Bergün – en schweizisk by med alper m.m ungefär lika vackert som i Sound of Music där familjen von Trapp huserade – de kommer bannlysa – om uppgifterna som  nått oss stämmer – allt fotograferande, man ska komma dit och istället uppleva byn. Man vill att alla ska komma dit för att uppleva platsen, inte bara skildra den i ett flöde på sociala medier och publicera stylade och påverkade bilder på Snapchat eller Instagram. Man vill komma bort från stressen som fotograferandet bidrar till hos turister när de med lite lätt panik tänker att ”jag måste se allt, för att inte missa en viktig sevärdhet i Bergün”. Och därför fotograferar man ALLT, istället för att stanna upp och bara uppleva stunden, man behöver inte fotografera och dokumentera allt hela tiden. Tänkvärt. Detta som sker i Schweiz kan vi kalla en moteld mot denna jakt på ständiga uppdateringar i ett flöde på sociala medier.

Retorik-studenter i Uppsala har nu börjat en motrörelse till FoMo, som de kallar: NoMo FoMo. Det är för att man ska våga säga NEJ till denna rädsla att hela tiden ha missat någonting. Man behöver inte visa upp att man har så kallat KUL och i det försöka övertyga andra om att jag har det jättebra, bättre än de andra. Jag kan få säga nej till det som stressar mig (att hela tiden kunna leverera uppdatering och/eller skapar rädsla att jag missar något. Våga missa något. Var inte en Early Adapter – en som alltid vill ha det senaste. Våga vägra skojet. No More FoMo.

Ingen-koll-rörelsen kommer att segra! Du har inte missat någonting! Och om du inte håller på och jagar dig själv med att behöva uppdatera ditt flöde – du missar ingenting då heller! Var en fri människa! Vi behöver inte smittas av den digitala digerdöden, som drabbat så många i vår värld.

(fritt återgivet: Jessica Gedins ord i Spanarna i P1)