filosofiOmvärldsbevakningPersonligt

Tidens vara eller icke vara

Solen skiner i fuktigt morgonljus, det tog några kilometer innan bilens rutor inte immade igen på utsidan. Det är augusti 2018. Fantastiskt att tiden aldrig stillnar. Att den bara fortsätter och fortsätter. Och även om vi inte hade haft något som kallas för tid eller klockor eller klockslag, så skulle ju världen och solens upp- och nedgång ha fortsatt ändå. Världens och naturens och dygnets rytm och skeenden är ju inte underställda och eller beroende av tidsbegreppet. Dessa skeenden är överställda allt det.

Tiden är en efterkonstruktion, möjligen en skapelse för ordning och reda, så att vi kan ha koll på arbete, varandra och när TV-programmen börjar. Men världens gång fortsätter oavsett. Hela tiden (!). Alltid (!). Nu lanserar jag ett nytt ord: alldrtid. Det nya ordet för aldrig. De äldre säger ibland: aldrig på tiden! Det betyder ungefär: det kommer aldrig att hända! Men den här dagen kommer att hända. Hela dagen, dygnets alla tidsenheter: sekunder, minuter, timmar, morgon, förmiddag, middag, eftermiddag, kväll, natt.