naturenOmvärldsbevakningSpråkvetenskapvattenVetenskap

Snö och hagel

Snowfall, it’s snowing today. Ren snö, vit snö, oklanderligt vit och obesvärad faller den. Helt ogenerat och allt igenom fläckfri. Den bara singlar ner från ovan. Liksom, utan att be om ursäkt att den ställer till besvär eller att den i sig är ett levande bevis på den mörka årstiden med halka och trafikproblem och köer på stadens infarter. Snön bara faller. Ty den kan inte göra annat. Den faller. Neråt. Ingenting kan falla uppåt. Det är alltid neråt som gäller i en fallsituation. Så är det. Snöflingor bildas när vattendroppar omges av minusgrader. Denna kombination ger tillsammans resultatet de vackra snöflingorna av olika stor- och tjocklek som faller ner på moder jord. Om atmosfären snöflingorna måste färdas igenom har en temperatur som är över nollstrecket, smälter snöflingorna och fortsätter neråt i form av vattendroppar – regn. Och om snöflingorna av olika orsaker packas samman där uppe, högt däruppe, så att de blir otympliga och lite överviktiga som små klumpar, faller de snabbare till jordens yta, och av den anledningen hinner de inte smälta, utan hamnar i vår värld som hagel.

Om hagel läser vi på Wikipedia:

Hagel är nederbörd som består av runda ispartiklar.

Hagel kan variera i storlek från någon millimeter till flera millimeter, i vissa fall någon decimeter. Hagel bildas genom att regn fryser till is i luften, och växer när vattendropparna reser upp och ner i regnmolnet på grund av vindens strömmar. I de lägre delarna är det plusgrader, och i de övre delarna minusgrader. När hagelkornen blir för tunga eller hamnar utanför luftströmmen, faller de till marken. De riktigt stora hagelkornen är sammanklumpningar av många hagelkorn. Teorin om jättehagel bygger på att haglet åker upp och ner i molnet i omgångar och på detta sätt smälter samman med mindre hagel.