Personligttacksamhet

Dagen efter (Lucia)

Fyra grader utomhus. December. Mörker råder, tyst det är i husen. I boningshus och arbetsrum lyser adventsstjärnor och stakar.  Man skulle kunna säga idag: Lucia råder, ljust det är i husen. Det svischar lite av bilarna som passerar nere på gatan. Billyktornas ljus studsar som reflexer mellan huskropparna.  Mörkret skapar en fond mot vilket ljuset syns tydligt emot. I alltför upplysta rum, kommer mörkret av sig en smula. Det försvinner i det allmänna. Och så är det i livet ibland. För att verkligen få se ljuset, krävs det ordentligt mörker för att ljuset ska träda fram i all sin klarhet och glans. En vacker och gnistrande diamant läggs alltid på en sammetsduk med mörk kulört – för att diamanten ska lysa fram i all sin härlighet och elegans. Mörker råder. Ljuset träder fram. Jag kan påstå –  och gör det – att ljuset botar mörkret. Ljuset motar mörkret. Ljuset portar mörkret. Ljuset hotar mörkret.

Tänd ett ljus och låt det brinna. Låt aldrig hoppet försvinna, det är mörkt nu, men det blir ljusare igen. Tänd ett ljus för allt du tror på, för den här planeten vi bor på, tänd ett ljus. För jordens barn. Och: Bättre än att förbanna mörkret, är att tända ett ljus. 

Från Luciamorgon på SVT.