fotokonstMiljöskildringnaturenPersonligtperspektivsommartacksamhet

Fredag morgon på semestern

Jungfrusund, Ekerö, Stockholm.

En unik dag har tagit sin början. En dag att glädjas över, ta emot, uppleva och finnas i. Det har kommit lite stilla regn inatt, efter gårdagens strålande sol. Regnet stör inte, nej, det förgyller och öppnar andra dörrar än det solen öppnar – och vice versa. Det gäller att kunna ta emot denna tanke, kunna äga förmåga att se det på detta sätt. Att se det som är rätt. Att inte bara se det som är fel.

För några år sedan pluggade jag en högskolekurs på distans, den hette: Fotografering – visuell kommunikation, och en av våra föreläsare uppmanade oss att när vi går på en konstutställning eller fotoutställning, försöka hitta det som är rätt i bilderna, inte bara stirra oss blinda på vad som är fel. En inställningsfråga, ett annorlunda utgångsläge, ett helt annan infallsvinkel.

Och om detta är viktigt när det gäller en målning eller ett fotografi, kan vi konstatera att det i allra högsta grad även gäller i vårt möte med andra människor. Att hitta det som är rätt. De tillfällen då jag lyckats förhålla mig så till andra människor och egna och andras bilder, har jag upptäckt det vackra, det rika, det spännande, det som gett en klang av tacksamhet och upptäckarglädje.

Något att ta med sig denna semesterfredag.