Språkvetenskap

In medias res

In medias res (latin, i händelsernas mitt) är ett berättargrepp som innebär att en historia börjar mitt i handlingen, vars helhet blir tydligare efter hand. Att en berättelse inleds under en pågående händelse innebär inte nödvändigtvis att den inletts in medias res, sett till berättelsens centrala eller övergripande handling.

Ett exempel på In medias res är inledningen av Gösta Berlings saga:

Äntligen stod prästen i predikstolen.

(Selma Lagerlöf)

Man kan använda sig av så kallade presuppositioner (ett påstående som genom yttrandet av ett annat påstående förutsätts vara sant. T.ex. Olle har slutat stjäla cyklar. Ett sådant påstående förutsätter att Olle brukar stjäla cyklar).

På svenska innebär detta till exempel att man förutsätter eller låtsas att läsaren vet genom bestämdhet; substantiv står i bestämd form och med attribut (bestämningsord).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *