Personligt

Förlåt

Långfredagen firas i kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem. Dagen är i Sverige en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen. Namnet långfredag kommer av att dagen var lång och besvärlig för Jesus och eftersom gudstjänsten var längre än andra dagar.

Firandet av långfredagen började i Jerusalem under 300-talet på initiativ av biskop Kyrillos av Jerusalem. I Norden blev långfredagen helgdag på 1600-talet.

Bild från pixabay.com (free pictures)
Det märkliga som inträffade denna speciella dag i historien, kan vi inte nog uppmärksamma. Vi kan säga att denna dags händelser sammanräknade med påskdagens händelser, med uppståndelseögonblicket, mer än något annat har påverkat människors och historiens gång. Om detta kan vi tala om i dagar och veckor, och skriva om i spaltkilometrar, men låt mig lyfta fram en detalj i dramat som utspelas på korset där Jesus dog – och i den närbelägna huvudstaden och dess tempel.
Jesus hängdes upp på korset vid tredje timmen (kl. 9 på f.m) och vid sjätte timmen kom det ett massivt mörker ”över hela jorden” som varade till nionde timmen. Då höjer Jesus, utmattad intill döden, sin röst och ropar ut: min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig”. Och en liten stund senare hörs han ropa: Det är fullbordat! Därefter tar han sitt sista andetag och dör. I samma ögonblick som de sista orden kommer över hans läppar, blir det ett kraftigt jordskalv och alla blir med fog rädda och undrar vad som sker, och i templet händer det märkliga att det tjocka draperi som skilde tempelområdets Det heliga från Det allra heligaste, rivs itu, uppifrån och ända ner och öppnar vägen in till det heligaste rummet i templet. Detta draperi kallades förlåten. Från detta ord har vi ordet förlåt som vi – de allra flesta människor – betraktar som ett av de vackraste och viktigaste i språket. Inte minst för dess betydelse. 
Att kunna säga förlåt. Att bli förlåten. Att uppleva förlåtelsens befriande kraft. Att få höra ordet förlåt eller höra du är förlåten – det är underbart. Det är en verklig och konkret upplevelse som inbegriper själen, hjärtat och kroppen i en enda stor omfamning och utandning. Och upplevelsen fortsätter efter utandning av skuld och skam, i en skön inandning av frid och ro på insidan och i hela kroppen. Ny frisk luft, syre, att vara en nyfödd person på insidan. En väg som öppnades med nya möjligheter. Det är fullbordat innebär att vägen öppnades och inte kommer att stängas igen. Och att jag inte behöver gå via någon annan människa eller kämpa för att förtjäna förlåtelse, utan jag kan ta emot den som en fri gåva. Av nåd. Jag vill gratulera dig till denna möjlighet! Förlåten. På Långfredagen 2017. Kan det bli bättre? En sådan dag får gärna vara lång.