Personligtperspektiv

Livet är en väg (skrivet första gången 1997-05-27)

Att leva är att gå. Att leva är att röra sig i någon riktning, mestadels framåt. En människa föds inte färdig, utan hon är en vandrare; med eller utan balans, med eller utan ben, med eller utan förmåga att gå, liten eller stor. Ingen föds vuxen. Alla måste födas som små, hjälplösa och beroende av andras hjälp.

Jesus upphävde inte växandeprincipen när frestelsen var ett faktum. Frestarens stämma ljöd: ”Om du är Guds son, bjud då dessa stenar att bli bröd...”

”Nej” sa Jesus. Han ville inte – för att han själv skulle bli populär – bryta in och bryta mot livets lagar som hans Far hade lagt ner i skapelsen. Han visste att bröd tillverkas i en långsam, växande process. Först sådd och skörd, sedan malning och beredning, sist av allt gräddning (eller jäsning) och sedan serverat till hungriga munnar. Jesus ville inte ta en genväg till personlig tillfredsställelse, han ville växa enligt växandeprincipen: först dö – sedan leva! (precis som ett vetekorn).

Jag vill också växa. Växa som ett träd i skogen. Vila som ett träd i skogen (med vissa givna mellanrum). Träden växer ju inte alltid. De avger inte alltid blommor och frukt. Någon gång måste det få vila och återhämta sig.

Jag är helt övertygad om att detsamma måste ske med oss som människor. Vi är skapade av samma hand som träden kommit av. Samma princip går igen i hela hans skapelse. I vilan händer massor av saker. Visserligen under ytan, men vem sa att det var mer oväsentligt än det som händer ovanför ytan? Kom ihåg Uno Svenningssons sång ”Under ytan”. Den handlar om att tillåta sig själv att vara liten, och att acceptera att vi alla egentligen är ganska lika.

Om man bara växer åt ett håll eller inom ett område, blir det inte lite skevt i tillväxten då? Blir grenverket ensidigt blir det inte det där sunda, friska som det skulle kunna vara! Vårt japanska körsbärsträd växer bara åt ena hållet – så vill inte jag att mitt liv ska vara! Vi är tvungna att beskära det kraftfullt för att –  förhoppningsvis  – få bukt med det så att det växer på ett bra sätt, åt alla håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *