etymologiHumorkulturmiljöbeskrivningplatser

Stånka

En stånka får den i pris som kommer först till Evertsberg (efter ungefär halva Vasaloppet). Den som kommer först dit, får också sitt namn inristat i ett väldigt sandstensblock från Mångsbodarna, vilket finns i Evertsberg.

Om stånka kan vi läsa följande på Wikipedia:

Stånka är ursprungligen ett medeltida kärl. ”Stenneka” var en medeltida serveringskanna – det som i vissa dialekter ännu kallas stånda – ett kärl som står. De kan vara urholkade trädstammar eller laggade kar och tunnor. Stenneka och stånka är diminutivform och betyder ”den lilla ståndan”. De stånkor som omtalas under medeltiden är huvudsakligen träkärl.

På senare tid har även dryckeskärl med handtag av olika slag kommit att kallas stånkor. Bland annat kan kronkåsor och andra kåsor benämnas stånkor. I allmänhet dock endast träkärl, motsvarande metallkärl kallas i allmänhet stop. En pipstånka är en stånka med en pip, ofta i form av en urholkad gren.

På tal om att det 93:e Vasaloppet gick av stapeln igår. Folkfest och stånkor. Kan det bli mycket bättre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *