MiljöskildringPersonligtvardag

Ljusan dag

Nu märks det. Dagarna har blivit längre. Ljuset kommer tidigare på morgonen och släcks senare på kvällen. Idag säger meteorologerna att det kan bli + 6 grader i sydost. Det andas nästan vår. Litegrann i alla fall. Två steg framåt, ett tillbaka. Och det är inte fel. Ljuset behövs. Värmen behövs. Dagen behövs. En kompis visade mig  förra veckan en bild på sin mobil. Bilden föreställde tre starar som redan kommit till oss. Det brukar vara ett vårtecken så gott som något. Härligt.

Det är något visst med ljuset. Allt blir så mycket lättare på något vis. Det är något med sikten, med perspektiven och lättheten. Tack för ljuset.

Man brukar säga att “ljuset bröt in genom de tunna gardinerna, så att rummet fylldes av ljus” – och det är något fint, något positivt, ett glädjefyllt konstaterande. Ett rum fyllt av ljus – det brukar betyda något positivt. En människa fylld av ljus – det är också något fint. Något läkande. Någon som går åt rätt håll. Ljusbärare. Ljushuvuden. Ljusa i sinnet.

I livets Ljusdal. Där kan man bo.