LästipsPersonligtSpråkvetenskapVetenskap

Nya ord 2016 (1)

Språkrådet ger varje år ut en lista över nya ord som tillkommit och som använts frekvent under året. Det kan vara det talade ordet, det tryckta ordet eller ord som förekommer som kultur- eller nyhetsfenomen. Vi kan med fog konstatera att orden ger uttryck för samhället och samhällsutvecklingen (kanske även -invecklingen) i vår omvärld. Och en del ord är dagsländor, som kommer detta år och dör under nästa, men de ord som Språkrådet tar med i listan är förmodligen ord som kommer att hänga med ett tag.
SVT Kultur skriver:
————————————————

Har du tagit en pokenad under året som gått? Eller har du kanske fått en släng av fomo? I dag publicerades nyordslistan för året som gått. Flera av orden i listan har varit stora debattämnen under året, som Dylanman, frågestrejka och pappafeminist till exempel.
Andra ord som sticker ut i listan med totalt 43 ord är Ghosta (Att göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken) och Fomo (rädsla för att missa intressanta saker). Både Ghosta och Fomo är exempel på låneord från engelskan. Men på årets lista finns även ord från koreanska och hawaiiska. Koreanska mukbang innebär att man internetsänder när man äter och samtidigt pratar med publiken medan poke, från hawaiiska, är en typ av rå fisksallad.

Mukbang

Gröna ord

Årets lista har också en tydlig inriktning mot miljö: Lånegarderob, förpackningsfri och matsvinnsbutik är några av de grönare orden. Dessutom finns Ekodukt med, alltså en bro som håller ihop ekosystemet på ömse sidor om en väg och gör det möjligt för vilda djur att passera.
– Ganska många tänker mer kretsloppsartat. Ett annat ord på listan är proteinskifte som står för att man går över från köttprotein som belastar klimatet ganska hårt till att istället äta mer grönsaker, säger Anders Svensson, Språktidningens nyordsredaktör, till TT.

Trumpifiering

USA:s näste president gör också avtryck – innan han ens tillträtt. Trumpifiering och filterbubbla är två av orden som används allt mer efter Donald Trumps valvinst i november.
Just trumpifiering är ett ord som Anders Svensson tror kommer att användas ännu mer nästa år.
– Man har börjat använda det i samband med presidentvalet i Frankrike och om fler politiker upptäcker att den här debattekniken fungerar kan jag tänka mig att ordet får mer spridning, säger han.

källa: http://www.svt.se/kultur/har-ar-arets-nya-ord-1

I morgon lägger jag ut hela Nyordslistan på denna Tankeverkstad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *