Personligtsituationsbildvinter

Decembertankar

Tankar utspridda som en slängd kortlek, med jokrar, spader, ruter, klöver och hjärter. Tvåor, kungar, drottningar, knektar och nior och några ess. Visst kan väl tankeverksamheten och upplevelsen av den liknas vid en samlad eller osamlad kortlek? Har du också upplevt det så? Ibland är vi samlade, koncentrerade, uppmärksamma, “med”, på hugget, greppar sammanhangen på en enda gång – för att ibland vara splittrade, osammanhängande, tröga bortom all gräns, osamlade och osaliga, oförstående.
December 2016 är inget undantag från dessa tillstånd. “If we make it through december” sjunger en countrysångare. Precis som om den månaden skulle vara värre eller besvärligare än andra månader. Kanske syftar sångens tema på mörkret som råder på norra halvklotet som allra värst denna månad, eller allt stök och bök, plock och pock, planerande och handlande – och allt annat som precis som andra månader ändå ska funka och snurra på.

Kan vi tänka oss en annorlunda jul? Med frid och ro, med avslaget tempo, med tid för eftertanke, rum för vila och harmoni? Finns den sortens jul? Några decembertankar senare konstaterar jag att Den Finns. Det var ju så det var tänkt från början. Innan IKEA, Lidl, Jysk, Maxi, Citygross , Biltema och Cervera hade öppnat i Betlehem. För länge sen. Långt innan vi fick för oss att det skulle finnas en gran inomhus, beklädd med kulor i olika kulörter (jag gillar gran!).

December kommer till oss med ljus och frid. Med glädje och ro. Med harmoni och sång. Men stillhet i stall och stad. Med ljus och ödmjuk förundran inför livet. Att något nytt föds. Att en ny sång sjungs. Att mörkret skingras av ljuset. Att nåden är större än domen. Att sången sjungs i dur. Att vi alla kan få förundras över att det finns Något, eller snarare Någon utanför oss själva som handlat, som gripit in, som böjer sig ner, som älskar och vårdar.

“Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam, av fädren ren besjungen, det står i tiden fram…” 

En ros (röd och vacker) slog ut inför människors häpna ögon, ett ögonblick av nåd. Allt förändrades. Ljuset tändes i den mörka natten, i den mörka tiden. Nya decembertankar tänktes. En ny tanke som slagit mig (mjukt) denna decembermånad är att vi idag har LED-ljus. Ledljus. Så bra. Det behövs i december.