LästipsLitteraturmänniskorMiljöskildringPersonligtträning

Kriminallitteratur (4). Axel Hake.

Axel Hake är deckaren i Lars Bill Lundholms romaner, förlagda till Stockholms innerstad. Axel Hake är en dynamisk deckare, skadad i ett knä efter att ha blivit skjuten i knäet av en psykopat som, för att rädda sitt eget liv, i sin tur blev skjuten till döds av just Hake. Detta knä är ett ständigt återkommande tema i böckerna och är en av anledningarna till att Hake så ofta tar sig till Polishusets eget badhus med simhall och tillryggalägger många km i simbassängen. Han avslutar alltid med fjärilssim, den svåraste konstarten inom simning (enligt välunderrättade källor), och det bevisar att Hake är en alldeles utomordentlig simmare. Han mår bra, både själsligen och kroppsligen, av sitt simmande. Romanerna är – förutom att de är både välskrivna och mycket spännande och intrikata – mycket öppna med de rent personliga noteringarna. Särbon och dottern Siri, Hakes syster som är passionerad veterinär som sätter djuren före människor, en syster med märkliga ögon, slarvig, men briljant som hjälp och side-kick i utredningar. Dessa personer och deras liv och upplevelser vävs samman i kriminalberättelsen. Enligt forskning inom kriminallitteratur en vanlig svensk variant av deckare och detektivskildringar.

Förutom detta är Lars Bill Lundholms berättelser om Axel Hake även alldeles lysande i sina stockholmsskildringar. Så lysande att jag – uppvuxen 3 mil från Stan – återupplever lusten att återvända till gatorna i de olika stadsdelarna för att återigen se dem: Gamla stan, Södermalm, Kungsholmen, Östermalm och City (typ Sergels torg med omnejd). Jag ser gator och kvarter och gränder framför mig och dessa minnesbilder (eller snarare luckorna i dem) gjorde att jag för en tid sedan gjorde mig ärende med kameran i hand en underbar och stilla höstdag, och gick ca 1,5 mil utmed de gator och strandpromenader där vissa av handlingarna i böckerna utspelas. Det var en mycket fin upplevelse. Avstressande att gå förbi Stadshuset utmed Norr Mälarstrand, där Axel Hake bor (Chapmansgatan) alldeles i närheten av Kronobergshäktet, Polishuset, Kronobergsparken, sedan via Rålambshovsparken över Västerbron, ner för trappan till Långholmen och Pålsundet, Långholmsbron, Pålsundsbron och slutligen Söder Mälarstrand med alla båtar och vyn över mot Stadshuset med de 3 kronorna högst upp.

Denna typ av kriminallitteratur ger både spänning (rekommenderas!!!) och en fin kultur- och miljöupplevelse. Tack till mina vänner som rekommenderade böckerna till mig.