OmvärldsbevakningPersonligt

Heta ord (12). Sällsynthet.

Hur kan vi åka många hundra mil för att se en sällsynt och främmande blomma eller fågel, men vända oss bort när vi ser en främmande människa?

Idag tänker jag på ordet i rubriken: Sällsynthet. Att vara säll är att vara glad eller ännu mer: lycklig på insidan. Synt handlar nog inte om att spela synth, det handlar nog om att se något, eller någon. Det har med synen att göra. Kanske glädje över att få syn på något som jag förut inte sett eller uppmärksammat?

Att bli glad över att se något. Att bli glad över att se någon. Kan det vara innebörden i sällsynt? Sällsyntheter kanske inte behöver innebära stora uppoffringar à la Mattias Klum eller Renata Klumska, eller stora kostnader som att starta en dykexpedition för att besöka Marianergraven i Stilla Havet eller något liknande, det finns kanske ting i vår omgivning eller människor i vår omgivning som vi inte upptäckt, fått ögonen på, som inte blivit synliga för oss.

Kan denna dag bli en sådan dag då vi kommer på oss själva med att utropa: va?! har jag inte sett detta förut? Har jag varit blind, eller? Vilken sällsam upplevelse och upptäckt att få upp ögonen över någonting. Det kan vara en sällsynthet i ditt liv, men den berikar dig. Var öppen för det idag. En vanlig dag i juli 2016.

En sällsynthet. Som dessa 100-tals fyrkantiga vita halmbalar utanför Nyköping i början av juli. Det ser ut som om det varit ägglossning i yttre rymden.