djuretymologiHumorSpråkvetenskap

Schabrak

Schabrak (från tyska Schabracke; ytterst av turkiska çaprak) är ett sadeltäcke, att läggas över ridhästens sadel, eller precis bakom densamma.

Schabrak omnämns i utrustningen för det svenska kavalleriet från 1600-talet och framåt och var under stora nordiska kriget placerad precis bakom sadeln, under svanskappan. Schabraket är sedan fastknutet i sadeln med tre skinnremmar. Det ser fyrkantigt ut, men det är utskuret efter sadelns form så att ingen del ligger under sadeln och skaver. Under sadeln ligger sedan ett hästtäcke som är vikt på ett för ändamålet speciellt sätt, så att inte sadeln bryter.

Schabraket var ofta förfärdigat av kläde i olika färgkombinationer beroende av vilket regemente det producerades för, och som avigsida fyrskaftad grå linneväv. Ett ex. var Östgöta kavalleriregemente som ett tag hade ett rött schabrak med gul kant runtom.

Det var oftast prydligt utstyrt och ingick redan från början i husarens utrustning. Sveriges först uppsatta husarregemente (sedermera Kronprinsens husarregemente) hade sålunda ett schabrak av blått kläde med gula kanter; för officerarna var det dessutom försett med en tigerhud, som sedermera ersattes av ett brokigt broderi, så kallad rya; nämnda husarregemente avlade emellertid, liksom Sveriges övriga husarregementen, schabraket på 1890-talet, då flera förändringar och förenklingar i husaruniformen infördes. I de flesta utländska arméer begagnade husarerna fortfarande i början av 1900-talet schabrak till paraduniform.

Numera används schabrak inom ridsporten som sadelunderlägg för att skydda hästen från skav och sår samt skydda sadeln mot hästens svett. Schabraket är fyrkantigt till formen till skillnad från vojlocken som har samma funktion men är formad efter sadeln.

Ett schabrak kan också vara det stora, ofta heraldiskt utsmyckade hästtäcke som hästar som deltar i tornerspel bär.

Och så här skulle man också kunna använda ordet schabrak:

Hur används ordet schabrak?

Då handlar det inte längre om en stor balja i polyester med knöliga schabrak till segel och glapp i rodret utan om en gammal kär och vacker vän som man inte gärna lämnar över till någon okänd eller skickar till skroten.

Gamla schabrak till byggnader har rivits för att öppna upp för lättare passage till stränderna.
Några år återstod ännu tills det blev skarpt läge i frågan om ett flytande schabrak till jättehotell och badanläggning på Riddarfjärden.

Författaren Rolf Eriksson har åstadkommit ett stort och märkvärdigt schabrak till bok.
Stort schabrak, Det skulle dröja några år innan tv fick färg.

På redaktionen hade ett stort schabrak till färgapparat ställts in och där visades i grälla färger ett tyskt underhållningsprogram.

Och bygger sedan alldeles för stora schabrak på alldeles för små plättar mark.

(källa: Wikipedia och synoymer.se)