HistoriaOmvärldsbevakningSpråkvetenskap

Städsla

Detta ord passerade revy i Göran Rosenbergs bok Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz och jag var tvungen att forska vidare om detta ovanliga ord. Rosenberg skrev att ”…en man vid namn Chaim Rumkowski hade städslats för att göra utrotningen av ghettot till en lugn och fin affär…”

Han hade tillfälligt tagits i tjänst för att förmå sina judiska landsmän att frivilligt lämna ut sina barn, sjuklingar och gamlingar för bortleverans ur byn Łódź (för att transporteras till Auschwitz-Birkenau för eliminering i gaskamrarna i Chelmno).

Städsla
(ålderdomligt) anställa
                        tillfälligt anlita någon

Etymologi
Av städia (”ställa, placera; anta i tjänst”).

Besläktade ord:
städsel

Läs mer om denna fruktansvärda hantering och ghettot i Łódź . >>Klicka här!