HistoriamiljöbeskrivningSpråkvetenskap

Strawberry Fields

Strawberry Fields är en 10 000 kvadratmeter stor del av Central Park i New York. Den är tillägnad Beatlesmedlemmen John Lennon som mördades utanför sin bostad i Dakota Building som ligger i närheten. Minnesplatsen är uppkallad efter Beatleslåten Strawberry Fields Forever, som i sin tur är uppkallad efter ett av Frälsningsarméns barnhem, Strawberry Field i John Lennons barndomsstad Liverpool.

Historik och formgivning

Platsen formgavs av Central Parks chef över landskapsarkitekterna Bruce Kelly och den invigdes den 9 oktober 1985. Datumet är John Lennons födelsedag och platsen invigdes av Lennons änka Yoko Ono.

Ingången till minnesplatsen ligger vid West 72nd Street, mitt över Dakota Building i vilken John Lennon hade en lägenhet och utanför vilken han mördades. Platsen är triangelformad och dess centrala plats är mosaikbelagd. Mosaiken är gjord av sjösten av portugisiska hantverkare och är en gåva från den portugisiska huvudstaden Lissabon. Den är en kopia av en mosaik som tagits fram i Pompeji med ordet imagine adderat i mitten. Imagine är titeln på en av John Lennons mest kända låtar. Längs mosaikens kanter står bänkar som är donerade till minne av andra personer. Andra länder som sponsrade minnesplatsen är listade på en glimmerskifferplatta. Yoko Ono, som fortfarande har lägenhet i Dakota Building, donerade en miljon dollar till minnesplatsen och dess framtida underhåll.

Området är en tyst zon i parken med små gräsklädda gläntor och berghällar som ramas in och skyddas av träd och buskar. Där finns bland annat rododendron, järnek, kryddbuskeväxter, ljungväxten bredbladig kalmia och praktmagnolia. Vid ena sidan har tre stycken exemplar av kinesisk sekvoja planterats. Dessa kommer att kunna bli 36 meter höga inom 100 år och kommer då att vara synliga över en stor del av parken. Sekvojorna fäller barren varje år och står som symbol för evig förnyelse.
(Källa: Wikipedia)

Lyssna: https://youtu.be/nehRB1FTeTo (Strawberry fields)
Lyssna: https://youtu.be/yRhq-yO1KN8 (Imagine)