OmvärldsbevakningPersonligtVetenskap

Till Alfred Nobels minne

Satt igår och tittade på TV-bilder från Nobelprisutdelningarna och Nobelfesten i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Vackert, pråligt, påkostat, PR för Sverige, festligt, uppmuntrande, rörande under stundom, vackra människor, vacker musik, vackert upplagd mat – som dessutom smakar förträffligt enligt de vittnesmål vi fick – färger, former, 15.000 blommor som smyckade salen med Stockholms broar som tema för blomsterarrangemangen. Dans, teater, musik, eld, fanfarer, balklänningar och frackar i skön blandning, faktiskt varannan i princip, tiaror, diadem, smycken, vita handskar, servitörer och servitriser, kockar, vakter, studenter, känt folk, okänt folk som ändock betyder mycket i vårt samhälle. Alla var där av någon orsak.

Och så var det pristagarna. Så sköna typer. Så ödmjuka. Så fina tal. Så fina och viktiga insatser för mänskligheten. LED-ljus, hjärnans GPS-system, om ekonomiska konkurrenskrafter, supermikroskop, beslöjad och själsligt djuplodande litteratur, fredsinsatser, m.m. Allt i en enda stor och skön symbios, där den ena tacktalaren berömde den andra och hur det förefaller som om gränserna mellan vetenskaperna håller på att suddas ut, och allt inom forskning och vetenskap håller på att knytas ihop både på de mentala, geografiska och kunskapsmässiga planet. Fascinerande.

Litteraturpristagaren Patric Modiano, mycket lågmäld och blyg, uttryckte sin tacksamhet till Svenska Akademien för att de ”låtit honom komma in i det själarnas Pantheon där många av de författare befinner sig som genom sina böcker hjälpte honom i ensamheten i hans ungdom att få se vyer av livet som annars hade varit omöjliga för honom att få se. Och att de väckte hans lust att bli författare.” (fritt återgivet) Ett mycket gripande tal av en ödmjuk parisare i detta storslagna sällskap.

Nu ser jag fram emot programmet ”Snillen spekulerar” där alla pristagarna sitter runt ett bord och samtalar om stora livsfrågor. Det programmet har bytt namn och heter nu Nobel Minds. Det sänds numera på BBC, se bilden nedan.

Här på SVTplay:
http://www.svtplay.se/video/2544064/nobelstudion-snillen-spekulerar