HumorOmvärldsbevakningPersonligt

Hela Sverige

Vissa sorters program kommer och går på våra TV-kanaler. Nu är det matprogram i alla kanaler och matproduktion “inbakade” i andra program (morgonprogram etc), frågesportsprogram, tävlingsprogram av olika och skiftande slag, det är deckare från olika språkområden, modeprogram och modetävlingar, det är inredningsprogram och arga snickare och Ernst och det är mat igen på längden och på tvären och reklaminslag instuckna både här och där som – naturligtvis – tangerar programmens olika ämnen. Det är nästan lika förutsägbart som när vi googlar på olika saker, t.ex. löparskor, så dyker annonser om löparskor upp till höger om våra sökresultat nästa gång vi använder Googles söktjänst. Detta sammanträffande är inget hokus-pokus, utan beror på s.k. cookies som sparas på våra datorer. Våra sökningar registreras och lagras och påverkar senare vad vi ser på skärmen.

Nu har nya koncept av TV-program dykt upp. Nu heter programmen Hela Sverige syr, Hela Sverige bakar och det skulle inte förvåna mig om det snart kommer program som heter Hela Sverige rider, Hela Sverige deklarerar, Hela Sverige fuskar, Hela Sverige spelar golf, Hela Sverige spelar Bingo-Lotto och  Hela Sverige badar, Hela Sverige dansar, Hela Sverige skvallrar, Hela Sverige sjunger eller Hela Sverige renoverar. Och snart kommer programmet Hela Sverige röstar (22 mars).

Jag bara väntar på alternativa program, som tar upp det lite mer sanningsenliga programnamnet Vad alla inte gör: snickrar, syr, bakar, renoverar, skvallrar, simmar, åker båt, cyklar m.m. Namn på programmen skulle kunna vara: Hela Sverige dansar inte, Hela Sverige fuskar inte, Hela Sverige spelar inte golf, Hela Sverige bakar inte, Hela Sverige syr inte osv. Det vore ju en bättre programrubrik som bättre skulle skildra hur det verkligen ser ut.