IdrottOmvärldsbevakningPersonligtSpråkvetenskap

Att komma fel i vertikalen

Nu är det dags för världscupen i utförsåkning igen. Tjejerna kör just nu det andra åket i slalom i finska Levi. Svenskorna Frida Hansdotter och Maria Pietilä Holmner ligger tvåa och trea efter första åket. Det är lite spännande att titta när det är svenskor och svenskar i backen. Vad jag inte förstår är en del av vokabulären. Anja Pärsson och Stig Strand använder en del uttryck som är fascinerande och för mig som inte åker utför, tyvärr rätt så obegripliga. ”Att sitta i baksätet, att komma fel i vertikalen, hamna mer på hälarna, komma för snabbt in i långsvängen, att åka i diagonalen, att träffa in i vertikalen, att ha en spänning i magen som går ända ner till fötterna, flackåkningen går bra, att ställa ut skidan…”

Tina Maze vann över Frida med 30 hundradelar… Hon körde förmodligen helt rätt i vertikalen. Och tog långsvängen med bravur. Undrar just om hon någonsin sitter i baksätet.