HistoriaOmvärldsbevakningPersonligt

Roller och ansvar

Sverker GöransonStefan Lövén

Margit Silberstein

Stefan ÅsbergOlika personer, ett persongalleri med olika ansikten som representerar olika roller och ansvar. ÖB med sitt bekymrade ansikte vid dagens presskonferens om ubåtarna och deras kränkningar av svenskt havsterritorium. Statsministerns allvarliga blick, lågmälda stämma och tungt konstaterande ord om allvarliga överträdelser av internationell rätt och nationell integritet med klart uttalade varningar till omvärlden och dem som gör sig skyldig till denna typ av olagligheter. Två journalisters ansikten och deras åsikter om de de två förstnämnda herrarnas ödesmättade redovisning av rapporten från ubåtsjakten i Stockholms skärgård för bara några veckor sedan. Deras bedömningar och analyser blir på något sätt det facit svenska folket bär med sig i sina tankar om rapporten.

Vilket ansvar det vilar på dessa människors axlar! Deras ord ger genljud runt om i hela världen. I alla fall ÖB:s och statsministerns. Journalisternas ord ger genljud inom landets gränser till dem av befolkningen som inte drar eller vill dra några slutsatser av dagens redovisning om landets säkerhet och försvarsförmåga. Dessa två journalister är enligt min bedömning två av dem som verkligen axlar sin roll med stort ansvar. Och vad jag kan säga förefaller de två första herrarna också göra det. Tungt ansvar. Tunga poster. Framträdande roller.