OmvärldsbevakningPersonligt

Afrika

Angélique Kidjo var gäst hos Skavlan i senaste avsnittet. ”Angélique Kidjo, född 14 juli 1960 i Ouidah, Benin, är en beninsk-fransk sångerska, musiker och låtskrivare som är känd för sina mångfaldiga musikaliska influenser och kreativa musikvideor. Kidjo föddes i Ouidah i Benin.” (källa: Wikipedia)

Hon sa mycket intressant, bl.a – vilket är väldigt viktigt att tänka på i dessa Ebolatider: man kan inte säga ”så här är det i Afrika”. Det går inte att säga så. Afrika är en hel kontinent. Lika lite som man kan säga: ”så är det i Asien” eller ”så är det i Sydamerika”. Absurda påståenden, Att dra alla över en kam. Ett placera in en kontinent i ett särskilt fack.

Lika lite kan man säga om en folkgrupp, en förening, invånarna i en stad eller en viss yrkeskategori, ”såna är de”. Men det gör vi ofta. Och om vi inte säger det, så tänker vi tanken. Fäller orättvisa domar, alldeles för snabbt avfärdar vi människor, på lösa grunder. Dags att tänka om och tala annorlunda. Att det är enklare att schablonisera, det är helt klart.