IdrottMiljöskildringOmvärldsbevakning

Damm, svett och skogar

På ett jättefält invid Ryssbergen i Sölvesborg samlades de, 20.000 orienterare från världens alla hörn, torsdagen den 24 juli för att tävla i orientering. O-ringen gick av stapeln igen. Världens största orienteringstävling. Gassande sol, nästan brännande ute på ett öppet fält där löparna höll till, dammande grus- eller jordvägar som förde alla dit från bil- och bussparkeringen, nästan tropisk vind som gjorde att luften inte stod helt still, och många tusen åskådare som tittade på. Mängder av funktionärer, korvförsäljare, dricka- och vattenserverare och journalister, massor med barn och barnvagnar i en enda mänsklig röra: alla samlade kring karta och kompass. En fascinerande stämning och upplevelse att komma dit och för en stund bli en del av detta arrangemang. En eloge till dem som ordnat så att allt fungerat så bra.