LitteraturPersonligt

Deckare

De senaste somrarna, på semestern, har jag som avkoppling läst deckare. Många deckare. Tycker om det kravlösa och det spännande och medryckande. Jag är fascinerad av hur författaren bygger upp sin berättelse. Hur de olika karaktärerna är bundna till varandra och hur deras livsöden vävs samman. Hur små detaljer kan utgöra viktiga pusselbitar i det som bildar bokens drama. Här finns allt av förklaringar till människors beteenden och även ursäkter till varför människor gör som de gör. Det borde vara en guldgruva för undersökande poliser att gräva ur för att få insikt om hur det kommer sig att människor kan utföra de gärningar de i verkligheten gör. Ofta målas en människas bakgrund upp i mycket svarta färger, ett trauma, en barn- eller ungdomsupplevelse som präglat dem högt upp i åren och vars betydelse man får mer och mer insikt om ju längre man läser. Fäders, mödrars, syskons, barns och andra släktingars betydelse kan inte nog påpekas. ”Men det är ju bara fiktion” protesterar du. ”Jo, visserligen, men många av händelserna som beskrivs har hämtats från verkligheten”. Nu senast, i boken Fasanjägarna  av Jussi Adler-Olsen, finns en stark koppling mellan pennalism, våld, våldsamhet, lyx, att vara förmer än övriga samhällsmedborgare, och förnäma internatskolor. Och det känns mycket relevant att tänka att en sådan miljö kan påverka många. Det har den senaste tidens skriverier och reportage från Lundsberg gjort gällande. Där någon nolla skulle härdas med hjälp av ett strykjärn. Att en författare sedan målar av verkligheten med en bred och väldigt skarp pensel, det är författarens privilegium. Konstnärlig frihet. Tyvärr är jag dock rädd att verkligheten ändå överträffar dikten eller prosan.

Hjälten – eller antihjälten – i dessa deckare är en arketyp som har vissa återkommande och självskrivna drag: lång, snygg, en ensamvarg, ofta problem med relationer och/eller med alkohol. Hjälten får hela tiden passa sig för de frestelser som dessa personlighetsdrag för med sig. Och som ibland utsätter honom för mycket svåra situationer. Vi älskar deckaren, som mot alla odds till slut står där som det ondas överman. Den gode, trots sina personliga problem, som kan hjälpa andra, även om vilddjuren ryter inom honom själv.

För min del är läsandet en stor avkoppling. Att föras bort i olika delar av världen och Norden, att kastas in i en räcka av händelser, att läsa personbeskrivningarna och känna händelsernas kedja sammanlänkas till den helhet som skapas ger både en fascination över ett skickligt och spännande hantverk och ett skönt tillstånd i landet No-one, landskapet Kravlösa, bygden Fantasi, socknen In cognito, stadsdelen Fear, världsdelen Fiction och världen Science.

Här är några författare värda att läsa: Jussi Adler-Olsen, Jo Nesbö, Håkan Nesser, Dan Brown, Tom Clancy, Lee Child, Sjöwall/Wahlöö, Camilla Läckberg, David Baldacci, Lisa Marklund, m.fl. Bara att välja och vraka. Ha en avkopplande dag!