Personligt

Otillräcklighetens gissel

 Lyonne Twist skriver i sin bok The soul of Money om otillräcklighetskulturen i vilken vi lever.
”För mig och många andra är dagen första tanke: ”Nu fick jag inte tillräckligt med sömn”. Nästa tanke blir:” tiden räcker inte till”. Oavsett om det är sant eller inte, börjar vi automatiskt tänka  sådana tankar, utan att komma på tanken att ifrågasätta eller granska dem. VI ägnar större delen av vår tid och vårt liv åt att höra om, berätta om, beklaga oss eller oroa oss för allt som vi inte får tillräckligt av. /…./ 
Redan innan vi stiger ur sängen på morgonen är vi otillräckliga, ligger efter, saknar något, håller på att förlora. Och när vi väl går och lägger oss på kvällen snabbspolar hjärnan sin litania om allt som vi inte fick eller inte fick gjort den här dagen. Vi bär dessa tankar som en börda när vi somnar och vi vaknar tilldagdrömmar om allt som vi saknar. /…. /
Detta inre bristtillstånd, denna otillräcklighetens livssyn, är det som döljer sig i vår avundsjuka och missunnsamhet, vår girighet, våra fördomar och våra invändningar mot livet. /…/”
Brené Brown ( i boken Våga vara sårbar) räknar upp några områden där otillräcklighetstankar slagit rot hos många:
Aldrig bra nog.
Aldrig perfekt nog.
Aldrig smal nog.
Aldrig mäktig nog.
Aldrig framgångsrik nog.
Aldrig smart nog.
Aldrig säker nog.
Aldrig trygg nog.
Aldrig ovanlig nog.
Det är dags att göra upp med otillräcklighetskulturen. Redan idag.