HumorOmvärldsbevakningSpråkvetenskap

Incorrect – tips om lösenord

Fick denna underbara bild med den knäppa texten från en kompis…

Tips om ett bättre lösenord: tänk på en sång du gillar. Börja med ett tecken, ta sen första bokstaven i varje ord, t.ex 6 stycken, låt någon av dem vara versal, och sen lägger du till ett par siffror eller andra tecken på slutet – då har du ett väldigt bra lösenord. Detta i tider av lurendrejeri och kontokapningar – då kan det vara bra att ha lite kvalité på lösenorden. Och du, ta för allt i världen inte kattens, barnets eller sambons namn och 123 efteråt, eller password12, eller ditt telefonnummer eller de översta tangenterna uppe till vänster: qwertyu (det ordet och ordet password är de absolut vanligaste lösenorden ever….). Ha bra lösenord både på ditt Facebook-konto, din e-post, din dator och din smart Phone eller surfplatta. Ifall du skulle tappa bort dem eller glömma dem någonstans. Och ha alltid ”find my Iphone” (eller motsvarande) påslaget – då går den att spåra. Gör det svårare för den som stjäl! 
Hur ska man komma ihåg? Ett tips: ta ett A4-papper och skriv ner ett eller flera lösenord utan att skriva vad det är till, skriv hur som helst, framsida och baksida, låt det se ut som bullshit-kludd på ett papper, vilket som helst. Och sen lägger du lappen i en låda hemma (alltså inte vid datorn) under svärmors eller farfars långkalsonger, längst ner, längst in. Ifall du skulle glömma och få panik, så vet du: där finns det där förgjordade lösenordet snett nere till vänster. Ifall pappret är lite hopknycklat också, då är det ännu bättre.
”Take me to the moon” kan bli:  tmttM69&&   = jättebra lösenord. Obegripligt för andra. Helt självklart för dig. Är dessutom din kusin född 1969 blir det ännu mer begripligt för dig. Och du kanske gillar att istället för ordet ”och” när du skriver inbjudningskort etc.så använder du tecknet som uttalas ”ampersand” (&), och då blir det ytterligare begripligt för dig, men inte för andra.

Lycka till!