fotokonstMiljöskildringPersonligt

God Jul!

Julen står för dörren. Dan före dan före dopparedan är det idag. Väderleken utanför fönstret ger mig ingen anledning att tro att vi är mitt i vinterns kyla eller i vintersolståndets tidevarv. Det är som om det vore oktober eller möjligen mars. För  mig och för många andra är julen en tid av ledighet och möjlighet till ett lugnare tempo, med lite tid för reflektion, läsning, och även samvaro med dem vi bryr oss om.

Ordet julen tänker jag på och skriver så här:

J står för jordnära. Det står i evangelierna att Gud blev människa för att kunna förstå oss och pröva våra livsvillkor. Skönt att han inte är ljusår borta. Han prövade allt. Han prövades i allt. Han bestod provet. Precis som Gud blev kött och blod, behöver alla våra goda tankar och ambitioner också bli kött och blod för att betyda något för någon annan.

U står för U-sväng. Julen kan innebära nya val och ny inriktning i livet. Det inte julskinkan, julgodiset, julgranen eller julsångerna kan göra, kan ett inre beslut åstadkomma.Även om det i trafiken ibland finns en förbudsskylt och yttre omständigheter som talar om risker med en u-sväng, har jag ändå erfarit att den är nödvändig att göra ändå. För att hitta rätt igen. För att nå målet. Det är så på livets väg också. Trots andras tyckanden måste vi följa hjärtats röst.

L står för ljus. Är det något som julen handlar om och inramas av, så är det ljus. Både levande ljus som brinner p.g.a veke och stearin, men det handlar även om oss människor och att vi kan tända hoppets ljus hos varandra.

E står för evig. Julen är en av de här upplevelserna som vi alla kan intyga alltid har funnits och alltid kommer att finnas. Allt i våra liv kan på något eller några sätt berättas utifrån julens händelser och upplevelser. Är det något man minns under livet – på gott eller ont – är det händelser kring julens olika dagar och skeenden.

N står för nu. Det är en ny jul i år. Som på många sätt kanske kommer likna tidigare års jular, men precis som naturens uppvaknande varje vår, är julen också – trots det återkommande – ändå ny. Den bjuder oss en ny chans att uppleva, att känna, att minnas, att skratta, att äta, att dansa, att öppna paket, att ge och att få. Nya tillfällen som är unika just för i år.

Jag önskar alla en god jul! ¡Feliz Navidad! Merry Christmas! Frohe Weihnachten! Hyvää Joulua!
С Рождеством! สุขสันต์วันคริสต์มาส! Glædelig jul! 聖誕快樂!Gleðileg jól!