fotokonstHumorMiljöskildringSpråkvetenskap

Kärringen mot strömmen

Kärringen mot strömmen är en person som alltid gör tvärtemot andras vilja. En känd anekdot från 1200-talet berättar om en kvinna som vid en trädgårdsbjudning flyttade längre och längre från fikabordet och varje gång hennes man sa åt henne att flytta närmare, flyttade hon bort stolen ytterligare en bit från bordet till makens förtret. Till slut bar det sig inte bättre, utan hon flyttade stolen så långt bort så att hon föll ner – med stol och allt – i ån som flöt strax utanför tomtgränsen. Kvinnan försvann i vattnet och ingen såg henne. 
Många av gästerna hjälpte till i sökandet efter kvinnan och de flesta letade nedströms i ån. Hennes man däremot, letade uppströms och när de frågade honom varför han gjorde det, svarade han: hon har i hela sitt liv gjort tvärtom mot alla andra, varför skulle hon inte gå mot strömmen efter detta livet? Och mycket riktigt, man fann kvinnans kropp en bit uppströms i ån. Makens antagande visade sig stämma. 
Denna skröna är hämtad ur: antologin Bevingat som behandlar kända ord, bildspråk och uttryck.
Boken är sammanställd av Hellsing, Hellquist och Hallengren (Bonniers förlag, 2000).
Bilden är tagen vid Nättrabyån i närheten av Björkeryd.