OmvärldsbevakningPersonligt

Web Will Win?

Stig Roland Rask skriver i tidningen Datorn i utbildningen (DIU 5/2013) om tangenterna på bilden. han citerar och refererar till en amerikansk framtidsforskare som menar att www inte ska uttalas World Wide Web, utan istället Web Will Win.

Det kaxiga uttalandet motiveras med att webben verkligen haft enorm framgång och gjort större landvinningar än vad vi kunde drömma om, vi som har en livshistoria som sträcker sig längre bakåt i tiden än till 1993.

Vi kan bara tänka på informationsspridningen och informationsflödet, både på det personliga planet med sociala medier och på det professionella planet i form av massmediernas inträde på webbarenan. Vi kan fundera en stund över hur forskarnas villkor och möjligheter förändrats i dessa tider då kunskap och forskningsresultat sprids över hela jordklotet på bråkdelen av en sekund. Film- och fildelande och musikindustrin är kanske de snabbast växande områdena på nätet, för att inte tala om digitala spel och nätkontakter som har med spel i alla genrer att göra.

Den amerikanske framtidsforskaren säger: ”så länge du krigar mot nätet kommer du att förlora, men om du agerar med nätet kommer du att vinna.” I mina öron låter det nästan som ett osynligt, artificiellt krig som pågår runt omkring oss just nu utan att vi egentligen kan göra något åt det.

Betänk bara en enda sektor som vuxit fram de senaste åren: försäljningen av appar till smartphones.

”Totalt gjordes över 13 miljarder nedladdningar från de fyra största appbutikerna tillsammans, vilket genererade 2,2 miljarder dollar eller drygt 14 miljarder kronor i inkomster.” Och detta under årets första kvartal! (citat från Sveriges radio, se länk)
Läs/lyssna mer på denna länk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5499693

Ser vi tillbaka på de senaste åren (ca 20 år eller så), är det ofattbart hur fort denna utveckling har gått. På något sätt har jorden krymp, världen blivit större, tekniken blivit snabbare, kunskapen mer tillgänglig, kontaktnäten allt tajtare och en massa nya frågor om säkerhet, integritet, virusattacker, digitala motorvägar och skillnaden mellan att ha nätkontakt eller leva IRL har kommit på en och samma gång.

Frågor som måste få sitt svar, fenomen som vi måste förhålla oss till med alla tillhörande funderingar som vi tyvärr inte bara kan stoppa undan i en låda, för våra barn och ungdomar växer upp med detta fenomen: WWW.