HumorLitteraturPersonligt

Ej blott i juletid

Heinrich Böll 

Novellen med namnet Ej blott i juletid är skriven av Heinrich Böll. Novellen har en absurd handling där huvudpersonen faster Milla snöat inne på julfirande. Hennes julfirande ska ske varje dag, året om och firandet tar ca 38 minuter varje gång och alla sedvanliga släktingar och den lokale kyrkoherden måste vara med, för att blidka faster Milla. Julfirandet består av den obligatoriska granen med allsköns dekorationer. Det kan variera lite, vad som hänger i granen, men ett absolut måste är marzipanfigurer, klockar som slås mot kork och änglar som ideligen spelar upp orden “frid, frid” och sånger ska sjungas, bl.a. O Tannenbaum. Den stackars maken Franz får acceptera hela eländet och får mer eller mindre psykiska problem till följd av denna absurda idé: att fira jul varje dag, året runt. Flera andra av släktingarna får allvarliga psykiska åkommor och börjar lida av både pepparkaks- och änglasångsfobier.

Allvarligast är det nog ändå ställt med faster Milla, hon som är upphovet till alltsammans. När granen uteblir, får hon utbrott som leder till ett oavlåtligt skrikande, så att ingen kan vara i hennes närhet. Man tillkallar alla sorters läkare, psykologer och psykiatriker för att ge henne den hjälp hon behöver. Men varken terapi eller mediciner biter på faster Millas hysteri. Hon blir lugn som en filbunke så fort julfirandet kan genomföras på samma sätt som alltid.

Novellen är mer än läsvärd och tänkvärd. Böll har glimten, satiren och ironin i ögonvrån hela tiden och skildrar de olika personerna på ett levande sätt. Man kan verkligen känna in utifrån texten hur de här personerna mår. Absurd, rolig, tänkvärd och tankeväckande novell som jag rekommenderar varmt.

Egentligen handlar den ju om vad som är viktigt i livet och hur helt fel det kan bli när något perifert får ta överhanden och perspektivet på livet upphör totalt.

Den ingår i novellsviten med namnet Dr Murkes samlade tystnad.

Så här presenteras novellen på Sveriges Radios webbplats:”Ej blott i juletid” handlar om en familj som tvingas fira jul året om för att behålla den psykiska stabiliteten hos faster Milla, som drabbats av ett julgransrelaterat trauma. Novellen har flera gånger lästs upp i Sveriges Radio i juletider.