MiljöskildringPersonligt

Vasaloppet

Första söndagen i mars varje år sen 1922 körs Vasaloppet från Sälen i väster till Mora i öst. Årets upplaga är 89: gången loppet körs. Det är påminnelsen om Gustav Erikssons skidlopp eller snarare skidflykt undan danskarna och kung Kristian II:s soldater 1520. Gustav Eriksson blev Gustav Vasa.

“Vasaloppets historia började redan år 1520. Sverige befann sig då i union med Danmark. Missnöjet med den danska kungen var stort, inte minst hos Gustav Eriksson som efter att ha opponerat sig fängslats i Danmark. Men den 24-årige Gustav lyckades fly. Efter att ha landstigit söder om Kalmar började en lång och äventyrlig marsch norrut. I byarna längs vägen manade Gustav bönderna till uppror mot den danska överheten, men folket ville hellre ha fred. Hoppet stod till Dalarna, där folket är känt som hårdfört och sällan fogar sig i fogdars och kungars beslut. Gustav jagades genom Dalarna av danska förföljare, men folket skyddade honom från kung Kristian II soldater.

Efter en månad på flykt genom Dalarna stod Gustav utanför Mora kyrka och talade till massorna. Veckorna innan hade hans far och bror samt 80 andra stormän blivit halshuggna vid Stockholms blodbad. Gustav undrade hur länge folket tänkte stå ut med grymheterna och uppmanade dem att gripa till vapen. Men de församlade ville först rådgöra med sina grannbyar innan det blev fråga om krig. Förföljarna närmade sig Gustav innan han fick det besked han ville ha. Därför tvingades han fly västerut mot Norge. 
Några dagar senare nåddes Mora av nyheten om kung Kristians brutala framfart i Sverige. Folket ångrade då att man inte direkt gett sitt stöd till Gustav. 
Ortens två bästa skidåkare, Lars och Engelbrekt, skickades därför iväg för att leta reda på den flyende Gustav. I trakten av Sälen var Gustav upphunnen. Han övertalades att återvända till Mora för att leda kampen mot kung Kristian II.” 
 (källa: http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/om/historia/)

Det är fascinerande – varje år – att denna dag titta på direktsändningen från Vasaloppet. Just nu, knappt halvvägs in i loppet, ca 5 mil kvar till målet i Mora, leder två norrmän med en klunga ungefär 1½ minut bakom ledarduon. De jagade männen. Och den jagande klungan. I klungan finns Jörgen Brink som vunnit Vasaloppet 3 år i följd de senaste åren och många är de som i år vill ta ifrån honom möjligheten att vinna sin fjärde seger i följd. Vi får se hur det går. Spännande är det i alla fall. Sen jag bodde i Orsa i slutet av 1970-talet, så har mitt intresse för Vasan varit konstant.

Det är så mycket fysisk kraft som fullkomligt exploderar i dalaskogarna under denna dag, så mycket psykologi och rävspel i spåret, så mycket vilja, så mycket engagemang. Över 15.000 deltagare från hela världen! Fantastiskt. Och så mycket blåbärssoppa och massor med bullar som serveras utmed spåret. Må bäste man – och kvinna – vinna årets upplaga!

Läs mer om Gustav Vasa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_Vasa